Министър Станков откри „Седмицата на гората 2013” в Благоевград
Министър Станков откри „Седмицата на гората 2013” в Благоевград / снимки: DarikNews.bg, Благоевград

Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков пристигна в Благоевград по повод началото на „Седмицата на гората 2013”.

Тазгодишното издание е под мотото „Гората и ние”, като по време на откриването му проф. Станков подчерта важната роля на горите и благодари на всички, работещи в лесовъдния сектор. „Всички ние имаме голямата и важна задача да се грижим и да пазим горите в България”, каза по време на посещението си в Благоевград земеделският министър.Той поясни, че в програмния период до 2020 г. е предвиден по-голям процент субсидии за грижата и опазването на горите. Проф. Стамнков бе посрещнат бе посрещнат от кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

Програмата, подготвена за „Седмицата на гората”, бе богата, като в нея взеха участие и деца от благоевградски фолклорни групи. На събитието присъстваха представители на Изпълнителна агенция по горите, Лесотехнически университет, Институт за гората при БАН, БУЛПРОФОР, КНСБ и КТ „Подкрепа”, директори на държавни предприятия и регионални управления на горите, държавни горски и ловни стопанства, дирекции на паркове, научни институти, лесовъди, журналисти и граждани.

По време на празничното откриване на „Седмицата на гората 2013” бяха наградени и лесовъди и служители към горските стопанства. За лесовъд на 2012 г. бе обявена инж. Златка Азманова - началник отдел „Стопанисване на гори” в Югоизточно държавно предприятие-Сливен, нейни подгласници станаха инж. Христо Янев - зам.-директор на ТП „Държавно горско стопанство”-Своге и инж. Олга Николова – началник отдел „Възобновяване на горите и разсадниците” в Югозападно държавно предприятие-Благоевград.

Министър Станков откри Седмицата на гората 2013 в Благоевград
netinfo


След официалното награждаване, министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков, заедно с кмета на Благоевград Атанас Камбитов засадиха дръвчета в близост до Община Благоевград.

Сред засадените видове бяха червен американски дъб и секвоя. В програмата бе открита и ловна фото-изложба, които ще носи мотото „Гората и ние”, която може да се види в зала „22 септември”. Пред самата сграда пък малчугани от Благоевград твориха с цветни тебешири на асфалт. Инициативата тази година мина под мотото „Моята гора-моята мечта”.

Още новини от Благоевград

Министър Станков откри Седмицата на гората 2013 в Благоевград
netinfo