Минерална вода с повечe флуор - вредна за децата
Минерална вода с повечe флуор - вредна за децата / netinfo
Употребата на някои видове минерална вода, които се предлагат на пазара, може да бъде вредна за децата. За това алармира във Варна проф. Никола Атанасов, стоматолог-експерт към Световната здравна организация.

Определени видове трапезна вода съдържат висока концентрация на флуор, който в завишени количества оказва негативно влияние на невръстните. Силно флуорираната минерална вода вече не е питейна и трябва да се консумира в умерени количества и от възрастните, посочи проф. Атанасов.

Препоръчителните дневни количества от химичния елемент за деца до 3 години са до 0,8мг/л и до милиграм за деца от 3 до 6 години. Позволената доза за деца до 10 години е 1,3 мг. За възрастните експертът препоръчва ежедневната флуорна доза да не надвишава 2 мг/л.

Минерална вода с флуор не се препоръчва на деца, които получават флуорирано мляко в детските градини, каза още експертът-стоматолог. Според изнесените от него данни наполовина по-малко са случаите на кариес при децата от 2 до 6 години, след прилагане на профилактичната програма с флуорирано мляко. Прясно и кисело мляко с флуор получават около 33 000 деца на възраст от 2 до 6 години от цялата страна.

За постигане на максимален въздействащ ефект, стоматолозите съветват допустимите дози флуор да се приемат от бъдещите майки след третия месец на бременността, да продължи по време на кърменето и след това до 2-3 години след пробива на последния постоянен зъб.

Други новини от Варна