Международна експедиция изследва Дунав
Международна експедиция изследва Дунав / netinfo

В Русе пристигна Международна научна експедиция за изследване на река Дунав. Тя се провежда за втори пореден път и се координира от Международната комисия за защита на Дунав.

Основната цел е да бъде получена информация за замърсяването и качеството на водата по цялото протежение на реката и в 28 от притоците й, както и за флората и фауната. Кампанията е стартирала на 14 август в Регенсбург, Германия.

Трите кораба на експедицията ще преминат общо 2375 км надолу по течението, пресичайки територията на 10 държави. По протежението на Дунав има общо 96 мониторингови пункта, но някои от изследванията се правят и на корабите.

Сред екипа от химици и биолози от осем държави има и българин - Стоян Михов, който се включва в българския участък. Финансирането на експедицията е 1 милион евро, 20 хиляди евро дава българското Министерство на околната среда и водите. Докладът с резултатите ще бъде готов през пролетта на 2008 година и ще бъде публикуван в научни списания, за да стане достояние на повече хора.

Други новини от Русе