Местата повече от кандидат-гимназистите
Местата повече от кандидат-гимназистите / netinfo

В петък е първия изпит за елитните гимназии с прием след седми клас. На теста по български език и литература ще се явят 28 266 ученици. И тази година местата за прием са повече от броя на кандидатите, този път с 5 321.

За втора поредна година седмокласниците ще решават тест. Изпитът по български език и литература е с продължителност три астрономически часа. За това време учениците трябва да решат 50 въпроса и да напишат преразказ на непознат текст от името на герой в творбата. Учител или експерт по български и литература ще прочете само веднъж текста. След това децата ще получат екземпляр от него, ще имат на разположение 15 минути, за да го прочетат самостоятелно и после квесторите ще съберат копията от творбата.

Началният час на изпита е 9 сутринта. Учениците трябва да са в изпитните зали най-късно 15 минути преди началото. Малко преди 9 в сградата на просветното министерство журналист, избран чрез жребий ще изтегли по кой от трите варианта на теста ще се работи.

Вторият конкурсен изпит за елитните гимназии е по математика. Седмокласниците ще се явят на него на 26 юни. Оценките ще са готови най-късно до трети юли, а първото класиране излиза на 11-ти.