Медиците ще посетят белгийския град Динан
Медиците ще посетят белгийския град Динан / netinfo

Освободените от Либия български медици ще бъдат в петък в Динан, за да благодарят на града, който беше първият в Белгия, дори в Европа, започнал кампания в подкрепа на тяхното освобождаване, предаде белгийската агенция Белга.

Властите на Динан в сътрудничество с Националната федерация на медицинските сестри на Белгия окачиха през февруари на фасадата на кметството транспарант със снимката на осъдените в Либия българки и палестинския лекар. От този град започна кампанията в подкрепа на медиците в Либия, подета и от другите белгийски общини.

Петте медицински сестри и палестинският лекар с български паспорт прекараха повече от осем години в либийски затвор и бяха осъдени на смърт по обвинение в заразяване на либийски деца с вируса на СПИН. На 24 юли те бяха освободени, след като смъртните им присъди бяха заменени с доживотен затвор.

Според властите на Динан медиците са имали възможност да видят в затвора репортаж, заснет от българската телевизия в Динан в момента на подемане на инициативата. Развълнувани от тази акция, те решили да отидат и да благодарят лично на местните власти.

Официален прием е предвиден в петък в 19,00 ч. в кметството. Медиците трябва да останат три дни в Динан.