Матурите да бъдат вход за ветеринарна медицина
Матурите да бъдат вход за ветеринарна медицина / netinfo

Още през тази година Тракийският университет трябва да започне да приема студенти с оценки от издържаните матури, заяви деканът на Ветеринарномедицинския факултет в Стара Загора проф. Динко Динев. Той ще настоява пред Академичния съвет бъдещите ветеринари да постъпват във факултета с оценката от зрелостен изпит по биология, като се даде шанс на кандидат-студентите да се явят и на конкурсен изпит, а след това да изберат по-високата оценка за участие в класирането.

Новият декан на единствения в България Ветеринарномедицински факултет съобщи, че има огромен интерес към българската ветеринарна медицина от Гърция, Турция, държави от Близкия изток и Индия. Проблемите са в рестриктивния визов режим за граждани на страни извън Европейския съюз, ниските такси за обучение на чуждестранни студенти и нежеланието на чужденците да изучават български език.

През 2009 година ще бъде открита нова специалност във факултета Ветеринарно медицински сестри, лаборанти и специалисти по месо. Има заявка от британска фирма за 220 специалисти по месото, които да бъдат назначени на работа в Обединеното кралство, съобщи деканът на факултета.

През тази година ветеринарната медицина в България ще навърши 85 години. Факултетът е създаден на 11 май 1923 година, като седмото звено в системата на Софийския университет.

Други новини от Стара Загора