Масоните навлизат в смесените региони
Масоните навлизат в смесените региони / снимка: Дарик Разград

Предстои създаване на масонски ложи в по-малки населени места като Кубрат и Исперих. Това стана ясно по време на срещата в Разград на членовете на Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари в България. Те отбелязаха първата годишнина от изграждането на паметника на първия български масон Иван Ведър.

В двете масонски ложи в Разград – „Лудогорие” и „Абритус” – членуват трима мюсюлмани, сред тях са кметът на Кубрат трети мандат Ремзи Халилов и бившия зам.-министър на отбраната от правителството Сакскобургготски Мехмед Джафер. Предстои учредяване на структури и в по-малки населени места като Кубрат и Исперих, където над 50% от населението изповядва исляма.

В Разград днес масони от цялата страна почетоха първата годишнина от откриването на паметника на патриарха на българското масонство Иван Ведър. Великият Майстор на Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари в България Никола Александров не пристигна, сред поднасящите венци и цветя пред бронзовия монумент личаха върховният командир на тайното братство Петър Калпакчиев, футболната легенда на ЦСКА Божил Колев, бившият секретар на дирекция "Митници" Илиян Матеев.

След публичната церемония по поднасяне на цветя пред паметника на Иван Ведър събирането на масоните продължи при закрити врата в местен хотелски комплекс.