Мая Вапцарова е новият шеф на СЕМ
Мая Вапцарова е новият шеф на СЕМ / снимка: БГНЕС

Мая Вапцарова е новия председател на Съвета за електронни медии. Тя ще избрана временно на този пост за срок от един месец и заема мястото на Маргарита Пешева, чийто едногодишен мандат изтече днес. Пешева е председател на СЕМ от 25 ноември 2008 г.

За Мая Вапцарова днес са гласували шестима от членовете на медийния регулатор, един се е въздържал, а двама не са били на заседанието. Членовете на СЕМ са преценили, че трябва да си изберат временен шеф, заради намеренията на управляващите да променят медийния закон и да слеят в един орган СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията.

Основна част от мандатите на някой членове на СЕМ изтичат през януари догодина. По закон те трябва да бъдат сменени на ротационен принцип. Това също е причина да не бъде посочван титуляр за председателското място.  

Мая Вапцарова е режисьор и племенничка на Никола Вапцаров. Тя стана член на СЕМ преди две години на мястото на починалия Райчо Райков. Вапцарова беше избрана от квотата на парламента и беше предложена от ДПС.