Малцина изпратиха Зако Хеския
Малцина изпратиха Зако Хеския / netinfo

Малко хора изпратиха един от най-добрите ни кинорежисьори Зако Хеския. Поклонението беше в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователна телеграма, от страната на Министерство на културата на поклонението беше заместник-министърът Надежда Захариева.

Хеския почина в събота на 83 годишна възраст. Той е режисьор на едни от най-хубавите български филми - "Осмият", "Тримата от запаса", "Зарево над Драва", "Йо-хо-хо".

Зако Хеския е роден на 21 септември 1922 г. в Цариград. Като режисьор дебютира през 1966 с екранизация на разказа на Йордан Радичков "Горещо пладне".

„Киното е мъчително и сладко нещо” – обичаше да казва Хеския. Той беше убеден в това, че за да се направи хубав филм режисьорът трябва да следва нравствената си същност. Зако Хеския искаше да снима още филми, но признаваше, че годините му тежат.

Измежду всичките си награди най-харесваше тази, връчена му през 2002 година на фестивала „Златна роза” във Варна. Награда за цялостно творчество.

В прикачения звуков файл можете да чуете с какви думи изпратиха Зако Хеския Валери Петров, Александър Грозев, Георги Дюлгеров и Евгени Михайлов