Малцина изпратиха Любен Дилов-баща
Малцина изпратиха Любен Дилов-баща / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Малцина изпратиха починалия във вторник писател-фантаст Любен Дилов. Поклонението пред него беше в столичния храм „Свети Георги”. Предимно роднини и близки приятели се простиха с автора, смятан за основоположник на българската фантастика. Държавата се отчете единствено с омбудсмана Гиньо Ганев и няколко депутати, сред които един от представителите ни в Европарламента Слави Бинев. Ето с какви думи младият Любен Дилов изпрати баща си:

Любен Дилов-син: Може би това, с което си струва да го почетем, е неговото уникално чувство за хумор. Един от последните му хубави лафове беше след поредната операция. Той вдигна страхотен скандал на докторите и им каза: Нормалните хора си отиват на цяло, а вие се опитвате да ме изнесете на части. Може би той би се радвал, ако днес се смеем повече, отколкото тъжим.

Ако се върнете в детството си, кой е най-ясният ви спомен с баща ви? Вие и той, къде, кога?

Любен Дилов-син: На риба. Той много обичаше. Нямаше да се обиди, ако му кажете, че е лош любовник или лош писател, лош баща, но ако поставите под съмнения риболовните му умения - той просто побесняваше.

Кое е последното важно нещо, на което ви научи?

Любен Дилов-син: Да прощавам. Той беше изключително способен да прощава. Не познавам друг такъв човек като него.