Майстор копаничар с голямата награда от панаира на занаятите
Майстор копаничар с голямата награда от панаира на занаятите / netinfo

Майсторът копаничар Георги Мицковски от Бяла Слатина спечели голямата награда „Сребърна хлопка” от Международния панаир на народните занаяти, който се проведе в Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра”.

Майсторът получи още почетна грамота, парична сума и право да представи самостоятелна изложба базар в комплекса през следващата година. Георги Мицковски беше награден за цялостно представяне и задълбочени познания в областта на занаята.

Първа награда за изработка на копие най-близо до оригинала бе присъдена на габровския майстор Николай Ненков. Награда му бе връчена лично от кмета на Габрово Богомил Белчев. Николай Ненков получи и наградата за най-млад майстор копаничар. Специалната награда на журито получи Георги Стоилов от Враца.

Организаторите на международната проява отчетоха, че тази година приносът на дарителите е най-голям в сравнение с предишните издания. Международният панаир на народните занаяти се организира със съдействието на Министерство на културата, община Габрово, Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра” и с медийното партньорство на Дарик радио.

Други новини от Габрово