Майчината кърма е най-полезна за новородените
Майчината кърма е най-полезна за новородените / Снимка: Sofia Photo Agency
Липса на внимание и подкрепа от персонала е най-често срещаната трудност в първите дни след раждането, сочи анкета, направена сред 300 млади майки, участвали във форум на интернет сайт. Данните бяха представени пред журналисти по повод отбелязването на Световната седмица на кърменето (1-7 август).

Тази трудност се посочва от 12.5 на сто от анкетираните. 10.4 на сто казват, че липсата на информация за бебето в първите часове след раждането е била най-голямата им трудност, а за 7.2 на сто тя е била раздялата с бебето, пише БТА.

Първото кърмене е било до 1 час след раждането при 6.2 на сто от анкетираните майки. Акцентът на Световната седмица на кърменето тази година е върху ранното начало на кърменето. То предпазва детето от редица заболявания, а майката по-лесно се възстановява след раждането, според специалисти. За 33.9 на сто от анкетираните първото кърмене е започнало след повече от 24 часа след раждането.

Подкрепа и насърчаване от съпрузите си за кърменето на бебето са получили 43.2 от анкетираните жени. Подобна подкрепа от семейство и приятели са получили 28 на сто от участниците в анкетата. Лекарите и здравните работници са подкрепили идеята за кърменето при 6.8 на сто от майките.

Ранното начало на кърменето е един от ключовите моменти в програмата на УНИЦЕФ "Болница – приятел на бебето", каза пред журналисти д-р Маша Гаврилова – началник на отдел "Опазване на общественото здраве" към Министерството на здравеопазването. В България по тази програма работят 30 родилни дома, а 7 многопрофилни болници за активно лечение са придобили статута на "Болница – приятел на бебето", уточни тя. До края на тази година още три такива болници ще придобият такъв статут.

Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана в България с лекции, консултации и дискусии, като център на събитията ще бъде Пловдив. Дейностите, насочени към популяризиране на кърменето са заложени в Националния план за действие "Храни и хранене".