Лятото дойде с „ягодова луна
Лятото дойде с „ягодова луна / Thinkstock/Getty Images

Астрономическото лято започна у нас на 21 юни в 1.34 ч., когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината - с продължителност от 15 часа и 19 минути, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Лятното слънцестоене тази година съвпада с пълнолунието, което през юни някои наричат "ягодова луна". Явлението е кръстено по този начин от коренните жители в Северна Америка, тъй като по това време започва ягодовият сезон.

Дъжд и слънце до края на месеца, юли идва с валежи

Явлението не е необичайно, но специалното сега е, че за първи път от 49 години насам „ягодовата луна" съвпада с лятното слънцестоене в Северното полукълбо. Последният път, когато двете явления са съвпаднали, е било през 1967 г. Те дават началото на прословутото „лято на любовта". Следващият път, когато това ще се случи, ще е на 21 юни 2062 г.

Истинското лято в България обаче дойде още през изминалата седмица, когато температурите трайно се повишиха, като достигнаха 40 градуса на места.

Тази седмица също ще е гореща. Температурите ще бъдат на много места над 30 градуса, но няма да достигат 40, а ще се нормализират. За София се очаква приятно топла и лятна седмица с температури между 30 и 33 градуса.

Източник: БГНЕС