Липсата на хеликоптери пречи на работата на планинските спасители
Липсата на хеликоптери пречи на работата на планинските спасители / снимка: БГНЕС
Липсата на хеликоптери пречи на работата на планинските спасители
21502
Липсата на хеликоптери пречи на работата на планинските спасители
  • Липсата на хеликоптери пречи на работата на планинските спасители

Липсата на собствени хеликоптери е една от най-големите трудности за спасителите от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст (БЧК). В същото време службата получава множество сигнали, заради големия наплив от туристи в планините, заяви Пенчо Бабукчиев, началник на планинските спасители.

От ПСС настояват за създаване на оперативна система за работа на хеликоптери и спасителни операции. „Ако всичко това ни беше в практиката, ние щяхме да достигнем до множество хора за броени минути, да облекчим страданията им и с машината да ги транспортираме до двора на болницата, както се прави по света", изтъкна Бабукчиев. „Не може безефективно планинско спасяване, защото ако то не е ефективно отблъсква и напада имиджа на туризма в България", допълни той.

Според Бабукчиев липсата на хеликоптери затруднява оказването на помощ на изпаднали в беда туристи. Освен от хеликоптери спасителната служба има нужда от моторни шейни и увеличаване на бюджета, който през тази година е на стойност 530 000 лева.

Годишно в планината загиват по 12 души, като половината от тях умират заради причинените им травми.