Лентата Зад кадър открива София Филм Фест
Лентата Зад кадър открива София Филм Фест / www.sxc.hu

Световната премиера на "Зад кадър" на Светослав Овчаров открива официално София Филм Фест. 14-то издание на фестивала започва на 5 март в зала 1 на НДК, в рамките на което ще бъдат представени 19 български игрални филма.

Идеята за филма на Овчаров тръгва от действителен случай и се базира на досието на оператора Христо Тотев, заснел "Осъдени души", "Адаптация", "Константин Философ" и "Суламит". Съпругата на Тотев заминава с детето им в Западен Берлин, за да го лекуват. Той не отива, защото снима суперпродукции, а и от Държавна сигурност не го пускат. Синът е спасен, но животът на бащата е унищожен. Героят Антон Кръстев се играе на младини от актьора Иван Бърнев, а в по-зряла възраст - от Стоян Алексиев.

Лиричната комедия "Ако някой те обича" на режисьора Киран Коларов също ще намери място сред българските премиери на София Филм Фест. За първи път ще бъде показана и лентата на Станимир Трифонов "Стъклената река". Филмът е заснет по едноименната книга на Емил Андреев, обявена от фондация ВИК за роман на 2005 година. Специална премиера на фестивала ще има и "Светото семейство (Нина и Мариян)" на Красимир Крумов.

Програмата "Между два фестивала" включва филми с премиера на български екран от април 2009 до март 2010. Сред тях е "Източни пиеси", който ще бъде и българският участник в Международния конкурс на фестивала. Само за четири месеца игралният дебют на Камен Калев беше гледан от над 18 000 души. Стартирал като проект в Sofia Meetings през 2008, "Източни пиеси" дебютира през май 2009 на филмовия фестивал в Кан като част от програмата Петнайсетдневка на режисьорите.

В рамките на програмата Sofia Meetings - на закрити прожекции за фестивални директори - ще бъдат представени нови игрални филми в различна степен на завършеност. Сред тях са "Мисия Лондон" на Димитър Митовски, "Аве" на Константин Божанов, "Цахес" на Анри Кулев, "Тилт" на Виктор Чучков, "Подслон" на Драгомир Шолев, "Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров, "Къща без прозорци" на Ивайло Христов, "Още нещо за любовта" на Магдалена Ралчева, "Лов на дребни хищници" на Цветодар Марков.

Цялата програма на фестивала, на който Дарик радио е медиен партньор, следете на www.sofiaiff.com.