Лекари поставят грешни диагнози за стерилитет
Лекари поставят грешни диагнози за стерилитет / снимка: Sofia Photo Agency
Здравната каса ще поеме лечението на 1000 жени със стерилитет през тази година, като двойките с репродуктивни проблеми у нас са 270 000. Това съобщи Емилия Клисурска, експерт към здравната каса. Средно с 2 години закъснение се открива стерилитета при българските мъже. В някои случаи забавянето стига и до 10 години, сочат данни от проучване на Сдружение „Зачатие”.

Лекарите също имат вина в по-късното поставяне на диагнозата, защото в 20% от случаите медиците са лекували жените, въпреки че те са били здрави, сочат данни от проучването.

Един от основните проблеми е, че държавата не покрива нищо от лечението на стерилитета при мъжете, коментира Анна Зашева, председател на Сдружение "Зачатие" и добави:

„Трябва да се осигури по някакъв начин от държавата лечение на двойките с репродуктивни проблеми, което лечение да не е свързано изцяло и само с помощ при асистирани репродуктивни технологии, тъй като ранното откриване на проблема, би могло да коства много по-малко и като средства, и като време, инвестирани от семейството”.

Тя припомни, че в 50% от случаите на безплодие проблемът е при мъжете.

Засега здравната каса поема 1650 лв. от един курс ин витро. Това е около една четвърт от реалните разходи, които са над 5000 лв. Освен това помощта се дава еднократно

Според експертите в другите европейски страни се плащат изцяло поне три опита за зачеване.