Злоупотребата с храни и напитки е често срещана по време на дългите празнични маратони. И за да не си вгорчим празниците, специалистите съветват да внимаваме с порциите.
Среднощните купони или пък залежаването с часове пред телевизорите водят до редица неприятни симптоми, като се започне от по-леките – киселини, тежест, подуване, газове, разстройства и се стигне до гадене, повръщане, повишаване на артериалното налягане, хранителни интоксикации, хипертонични кризи, алергични реакции, тежък махмурлук и други.
По празниците важна роля играе волята, за да не се стига до преяждане и по-сериозни последици, коментират специалистите от Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия (ВМА).
Особено рискови са обилните трапези за хората, спазвали 40-дневния коледен пост. Затова и преходът към обичайно балансирано хранене трябва да бъде плавен, а не да се нахвърляме на мръвките веднага.
Изкушенията са много, но приемът на храна трябва да бъде често и в малки количества. Ако се отпуснем, може да се стигне до дискомфорт в стомашната област, да се обострят заболявания като гастрит, панкреатит, колит и други. Възможно е да се стигне и до подуване на корема, повишено количество газове, особено от консумация на варивата.
Специалистите изтъкват, че храната от животински произход не е вредна, вредно би могло да бъде количеството й. Не бива да се прекалява и с яйцата – разреени са не повече от две на ден.
С повишено внимание трябва да бъдем и към употребата на алкохол. В никакъв случай не бива да се смесват различни видове напитки, защото това може да предизвика гадене, повръщане, главозамайване, дори и припадане.
Тайната за безопасни празници е в баланса. Преяждането и прекомерната употреба на алкохол са рискови за всякакъв тип хора. Но най-големи странични ефекти има върху хората с наднормено тегло и с чернодробни проблеми.
Няма храна, с която можем да си позволим да прекалим. Важно е да избягваме лютите и мазни ястия, да не смесваме в едно хранене месо и млечни продукти, както и да избягваме комбинацията на месо с т.нар. тежки въглехидрати като картофи, ориз и боб. Препоръчително е да се приемат повече течности, алкохолът да е в умерени количества.
А след празник с изобилие от вкусна храна при най-малкия признак на преяждане излезте навън. Разходката на свеж въздух помага много в такива ситуации. В никакъв случай не прибягвайте до по-сериозни натоварвания, резки движения, кланяния, скокове.
Среднощните купони или пък залежаването с часове пред телевизорите водят до редица неприятни симптоми, като се започне от по-леките – киселини, тежест, подуване, газове, разстройства и се стигне до гадене, повръщане, повишаване на артериалното налягане, хранителни интоксикации, хипертонични кризи, алергични реакции, тежък махмурлук и други.
По празниците важна роля играе волята, за да не се стига до преяждане и по-сериозни последици, коментират специалистите от Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия (ВМА).
Особено рискови са обилните трапези за хората, спазвали 40-дневния коледен пост. Затова и преходът към обичайно балансирано хранене трябва да бъде плавен, а не да се нахвърляме на мръвките веднага.
Изкушенията са много, но приемът на храна трябва да бъде често и в малки количества. Ако се отпуснем, може да се стигне до дискомфорт в стомашната област, да се обострят заболявания като гастрит, панкреатит, колит и други. Възможно е да се стигне и до подуване на корема, повишено количество газове, особено от консумация на варивата.
Специалистите изтъкват, че храната от животински произход не е вредна, вредно би могло да бъде количеството й. Не бива да се прекалява и с яйцата – разреени са не повече от две на ден.
С повишено внимание трябва да бъдем и към употребата на алкохол. В никакъв случай не бива да се смесват различни видове напитки, защото това може да предизвика гадене, повръщане, главозамайване, дори и припадане.
Тайната за безопасни празници е в баланса. Преяждането и прекомерната употреба на алкохол са рискови за всякакъв тип хора. Но най-големи странични ефекти има върху хората с наднормено тегло и с чернодробни проблеми.
Няма храна, с която можем да си позволим да прекалим. Важно е да избягваме лютите и мазни ястия, да не смесваме в едно хранене месо и млечни продукти, както и да избягваме комбинацията на месо с т.нар. тежки въглехидрати като картофи, ориз и боб. Препоръчително е да се приемат повече течности, алкохолът да е в умерени количества.
А след празник с изобилие от вкусна храна при най-малкия признак на преяждане излезте навън. Разходката на свеж въздух помага много в такива ситуации. В никакъв случай не прибягвайте до по-сериозни натоварвания, резки движения, кланяния, скокове.