Кърджалийци се преклониха пред паметта на Васил Левски
Кърджалийци се преклониха пред паметта на Васил Левски / снимка: DarikNews, Дарик Кърджали

Стотици граждани се поклониха пред паметта на Васил Левски в центъра на Кърджали по повод 140 години от обесването му. И този път поклонението не мина без ритуалните демонстрации на гвардейския отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев", но тук бяха и деца от училища в Кърджали, които носеха портрети на Васил Левски. Млади хора пък раздаваха картички с лика на Апостола на фона на българския трикольор и надпис „140 години - жива идея за свобода!". На гърба им бяха изписани част от заветите, съветите и призивите на великия българин.

Венци и цветя поднесоха пред паметника на Апостола на българската свобода председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, кметът на общината инж. Хасан Азис и заместниците му, областният управител Иванка Таушанова, представители на ОД на МВР, ОУ ПБЗН, Областен военен отдел в Кърджали, Общински комитет „Васил Левски", Съюз на ветераните от войните и Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса, Регионалния инспекторат по образованието, училища, читалища, духовни средища и политически сили, граждани.

Слово-есе за великия българин произнесе председателят на Общинския комитет „Васил Левски" Иванко Маринов. Той припомни думите на Захари Стоянов, че Дякона се е представял на всички като най-обикновен човек: „Дали е бил все весел и засмян? - едва ли. Но радостното мъжество за миг не го оставя". „Аз съм се обещал на отечеството жертва за свободата му, а не да бъда кой знае какъв.", цитира думите на Дякона Иванко Маринов, който припомни още: „В планетарния окуляр на времето Левски се съизмерва с Гарибалди, Херцен и Бакунин. Но в студения февруарски ден с него в рамката на бесилото е само отец Тодор Митов, последният изповедник на смъртника".