Кърджали се бори за най-зелен град в Европа
Кърджали се бори за най-зелен град в Европа / снимки: БГНЕС

Кърджали се сдоби с четвъртия си голям парк и претендира да бъде най-зеленият град в Европа.

Днес с кратка церемония бе открит третият етап от парк „Арпезос”, разположен по левия бряг на река Арда, която разделя града на две части. На импровизираната трибуна плътно до кмета Хасан Азис застанаха енорийският свещеник Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед, както и други представители на местната власт.

Духовниците също се подредиха зад дългата лента и хванаха ножиците, общо 9 души участваха в рязането.

Кметът Азис отбеляза, че градът има повод за гордост с реализирането на един от най-мащабните проекти у нас. Той припомни, че работата е започнала още през 2005 г. с обявяването на конкурса за изграждането на целия парк „Арпезос”.

Кърджали се бори за найзелен град в Европа
netinfo

Първият парк Градска градина е от 20-те години на миналия век, по-късно са изградени други две големи зони за отдих - „Простор” и „Горубсо”. „През 2012 г. първият етап на „Арпезос” вече беше факт. Вече сме най-зеленият град не само в България и на Балканите, но и в Европа”, заяви Хасан Азис.

Той уточни, че ако първите две части на новия парк са предназначени за отдих на възрастните и майките с деца, третата е посветена на младите, на децата на Кърджали, на спортистите. „Пред реализация е четвъртият етап, проектът е готов, идеята ни е да има допълнителни съоръжения и Луна-парк. През последните години Кърджали е община отличник в усвояването на средства от ЕС и заема трето място по реализация на проекти с европейско финансиране”, похвали се кметът в края на третия си мандат.

Третата част на „Арпезос” е с обща площ 69 972 кв.м, от които 49 300 кв.м се финансират от ОП "Регионално развитие 2007-2014 г.” с над 5 млн. лева. Проектът обхваща подмяна на тротоарни плочи с обща площ над 34 дка, монтирано е енергоспестяващо улично осветление, има велоалеи, оформен е уникален зелен пояс с различни видове дървета и храсти, изградени са нови кътове за отдих, детски площадки, 11 съоръжения за фитнес на открито.

Кърджали се бори за найзелен град в Европа
netinfo

Кърджали се бори за найзелен град в Европа
netinfo


Малките футболни игрища днес отново бяха пълни с деца. Те са снабдени с осветление и настилка от изкуствена трева с вбит кварцов пясък и екофил. Изградено е и комбинирано игрище за хандбал и баскетбол с мобилни баскетболни кошове, както и друго за волейбол и бадминтон с трибуни за зрители, и игрище с трибуна за плажен волейбол.

Не са пропуснати любителите на кегелбана - за тях има писти, както и децата в неравностойно положение, за които има площадка и специални съоръжения. Осигурено е и денонощно наблюдение с видео-камери.

Източник: БГНЕС