Курортът Албена празнува рожден ден
Курортът Албена празнува рожден ден / netinfo

Курортът Албена празнува 37-мия си рожден ден.

На 28 март 1968 година Министерският съвет издава разпореждане №109 за построяване на нов курортен комплекс край Балчик. За малко повече от година са построени 9 хотела, 4 ресторанта, 2 бара и инфраструктура към тях.

Курортът е открит официално на 24 август 1969 година. Първите туристи, които посещават комплекса, са група от 72 младежи от Чехословакия. През 1969 година в Албена летуват 8600 туристи.

До момента близо 6 милиона туристи от цял свят са посетили черноморския курорт. Днес Албена е освен туристически още спортен, фестивален и конгресен център.

В момента в курорта отдъхват над 16 хиляди летовници. Капацитетът на комплекса е изцяло запълнен, като се регистрира ръст на туристите от 5 процента. Най-голямо увеличение се отбелязва на френския пазар - 20%. Очаква се до края на сезона в Албена да бъдат реализирани повече от 95 000 нощувки от румънски летовници.

"Албена" АД вложи близо 50 млн. лева в прекатегоризация. Курортът предлага 10 четиризвездни хотела. По системата "ол инклузив" работят 16 хотела. Албена бе първият курорт в България и вече втора година е лидер в онлайн записванията за почивки.