Кукленият театър в Силистра със спектакъл за Левски
Кукленият театър в Силистра със спектакъл за Левски / снимка: Куклен театър-Силистра

С документалния спектакъл за Левски „От бесилото към безсмъртието" кукленият театър в Силистра дава своя принос към събитията по повод 140-годишнината от гибелта на Апостола, съобщи директорът Златина Станева.

Това е чисто драматичен спектакъл, който трупата възстановява 10 години след премиерата му. Основан е на автентични документи от процеса, воден от Тевфик Бей, и представя интересни и не толкова известни за широката публика факти и събития. Игран е над 150 пъти.

За репетициите в града е пристигнал Стефан Стайчев - автор на драматургията и бивш директор на вече закрития театър „Сава Доброплодни". В спектакъла участват настоящи и бивши актьори от силистренската драма.

„Връщането на сцена на това заглавие дава надежда, че артистите от кукления театър ще имат възможност да изкачат планината, наречена „делото на Апостола", коментира Стайчев.

Според директора на кукления театър Златина Станева поставянето на драматичен спектакъл на куклена сцена е премерен риск, отнесено към правилата на Министерството на културата. Но делото е оправдано заради възможността гражданите отново да видят една от най-добрите продукции в 70-годишната история на театралното изкуство в Силистра.