Кръстовище във Вашингтон бе наречено на името на Димитър Пешев
Кръстовище във Вашингтон бе наречено на името на Димитър Пешев / sxc.hu

Кръстовище в столицата на САЩ Вашингтон бе преименувано в памет на българския парламентарист Димитър Пешев заради заслугите му за спасяването на българските евреи през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес. Кръстовището се намира пред българското посолство в квартала "Дюпон съркъл".

Тържественото му преименуване на "Димитър Пешев плаза" стана на тържествена церемония вчера следобед. АП припомня, че председателят на 25-ото Народно събрание Пешев публично протестира срещу подготвяното депортиране на българските евреи за нацистки концлагери. Депортацията е отменена и евреите са пратени в трудови лагери, но не са предадени на нацистите.

"Ако имаше по един Димитър Пешев във всяка страна по време на Втората световна война, нямаше да има Холокост", заяви на церемонията главният инициатор на проекта Нийл Глик, цитиран от БТА. Глик разказа, че научил за дейността на Пешев по време на пътуване в България през 90-те години и се свързал с посолството миналата година, за да събере подкрепа за признаването на заслугите му. После посолството отправило писмена молба до властите на окръг Колумбия за одобряване на предложението за преименуване на кръстовището. Но молбата породи спорове напролет, когато американският Мемориален музей на Холокоста изрази безпокойство, че в молбата си посолството не е отразило точно сложната история на България по време на Холокоста, отбелязва агенцията.

Музеят възразяваше по-специално срещу формулировката в писмото, че България била "окупирана от нацистите страна" и срещу твърдението, че нито един български евреин не е бил депортиран в лагерите на смъртта. Фактически, близо 11 500 евреи от окупираните тогава от България територии на Беломорска Тракия и Македония са били изпратени в лагерите на смъртта. На вчерашната церемония българският посланик в САЩ Елена Поптодорова призна този факт, наричайки го "изключително трагичен" епизод от историята на страната.

Председателят на Съвета на окръг Колумбия Фил Менделсън, който заедно с Поптодорова откриха тържествено табелата с името на Димитър Пешев, изглежда също призна сложната и нееднозначна история на България, когато каза: "Дори добрите момент в историята не са перфектни. Те често са опетнени". По-късно той добави: "Ние сме тук, за да отдадем почит не само на една отделна личност, но на цялата страна, защото България наистина се е отличила". Менделсън изрази надежда, че хората минаващи през новоименуваното кръстовище ще проявят любопитство за Пешев и ще научат за неговите действия.