Кризисният център за малтретирани жени в Пловдив отново работи
Кризисният център за малтретирани жени в Пловдив отново работи / netinfo
104 деца, жертви на насилие, са преминали за три години през Кризисния център на фондация “Дива” в Пловдив, съобщи координаторът на центъра Иванка Пелтекова. Той възстанови дейността си след тримесечно прекъсване за ремонт.

Центърът ще разширява дейността си, като новите услуги в него са насочени предимно към децата, които ще пребивават в него. За тях специалистите от фондацията предвиждат почасова грижа, групови и индивидуални занимания, образователна подкрепа и застъпничество.

Общо 216 са били клиентите на Кризисния център за трите години на съществуването му, 112 от тях са жени. Половината от малтретираните жени, клиентки на центъра, след пребиваването си в него са взели решение да избягат от насилниците си. От 10 на 30 дни ще бъде удължен максималният срок за престой на жени, претърпели домашно насилие, в Кризисния център. Капацитетът му се запазва, като в него ще могат да пребивават едновременно осем жени заедно с децата си.

Центърът разполага с кризисна телефонна линия, чийто номер е 64 10 69. За три години на този телефон са получени 1705 обаждания, от които 987 свързани с насилие. В повечето случаи жените, жертви на насилие са насочвани към центъра от жени, преминали през него, а също и от полицаи.

Други новини от Пловдив