„Котките в България от 31.01.2009
„Котките в България от 31.01.2009 / www.reallyuseful.com

Един от най-популярните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър „Котките" ще се играе у нас през 2009-та година. Премиерата ще е на 31 януари в Музикалния театър „Стефан Македонски". Новият сезон на театъра беше открит тази сутрин с водосвет. Спектакли започват да се играят от 27 септември. Тогава е премиерата на „Баядерка".

Общо пет са новите заглавия, които вкарва в програмата си през този сезон Музикалният театър”, обясни директорът му Светозар Донев: „Първата премиера е на „Баядерка". След това на 8 октомври вадим „Принцесата и свинаря". Това е българска детска музикална приказка на Панчо Панчев. Третата премиера е „Котките". След това „Виктория и нейният хусар" от Абрахам на 3 април. През това време се репетира и „Мамзел Нитуш", която отдавна не е играна. Това е една прекрасна оперета, с която Видин Даскалов и Лиляна Кисьова направиха своя бум преди години. Това са едни от първите им роли", каза Донев.

Най-силното заглавие обаче безспорно е „Котките". "Вече приключихме цялата административна работа. Готов е преводът на български, който е на Харалампи Аничкин. Мюзикълът ще се играе на български, такъв е и съветът на издателите. В момента се разпределят ролите. Работим вече и с художника, проектите за декори са готови, подготвяме проектите за костюми, които ще са изключително сложни", обясни директорът на Музикалния театър.

Според договора с компанията на Андрю Лойд Уебър, „Котките" ще се играят точно 1 година в Музикалния театър. За това време ще има 50 спектакъла. Светозар Донев разкри, че вече се водят преговори за реализацията в България на мюзикъла „Мамма миа", в основата, на който са песните на АББА. „Чакам да ми кажат какви са финансовите условия, иначе хората отговориха положително, няма проблем. Но още нямаме договор", призна директорът на Музикалния театър.