Космонавт обеща голф игрище край Разград
Космонавт обеща голф игрище край Разград / снимкa: БГНЕС

412 дка земи край Разград пустеят заради неосъществена инвестиция. Местната управа обаче не може да развали сделката заради пропуски в договора за продажба на земите, сключен между общината и фирмата на първия български космонавт Георги Иванов "Ер София".

Върху 12-те общински имота трябваше да се изгради голф игрище. 412-те декара бяха продадени през 2003 г. за 58 000 лв., очакваше се до пет години игрището край местността "Пчелина" да е готово, да се открият 80 работни места и да се вложат инвестиции от 1 500 000 лв.

„Въпреки многократните ни запитвания и настоявания да започне реализацията на проекта на фирма "Ер София", това не се случи”, обясни кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Един от собствениците на фирмата е първият български космонавт Георги Иванов.

На извънредно заседание на Постоянната комисия по управление на общинската собственост към Общински съвет – Разград местните парламентаристи обсъдиха вариант за разваляне на сделката, но не го приеха заради пропуски в договора, подписан от предишния кмет и настоящ депутат от БСП Венелин Узунов.

„Документът е очевадно неизгоден за община Разград”, заяви съветникът от ГЕРБ Тодор Димитров. По думите му купувачът на общинските терени не е поел ангажимент да прави голф игрище, текстът е пожелателен и заради неосъществяването на инвестицията, община Разград няма основание да търси компенсации, развалянето на сделката ще падне в съда. Освен това е изтекъл и 5-годишният давностен срок по Закона за задълженията и договорите.