Копривщица става център на народното творчество
Копривщица става център на народното творчество / снимки: БГНЕС

В продължение на три дни възрожденският град Копривщица ще се превърне в център на народното творчество. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица започва на 7 август на поляните в местността „Войводенец”, като се очаква на него да се съберат над 12 000 изпълнители от цялата страна.

Фолклорното събитие, което се провежда веднъж на пет години от 1965 г. насам, ще продължи и през уикенда - 8 и 9 август.

Съборът в Копривщица търси признание в ЮНЕСКО

Съборът събира на едно място автентичния фолклор - народни песни, танци и обичаи. В разцвета си фестивалът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички фолклорни области на страната и участие на славянски комитети от цял свят. Едни от инициаторите на събора в миналото са Райна Кацарова-Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков и Петко Теофилов.

Копривщица става център на народното творчество
netinfo

Основната му цел е да се покаже жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство. Всички региони в страната се представят с отделни програми, като в тях са включени селектираните по време на регионалните събори участници.

В събора ще да вземат участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен български фолклор.

В днешно време съборът се организира за около 10 000 участника от различните краища на страната, българи живеещи в чужбина, както и чужди граждани изпълняващи български фолклор. Тази година ще се изявят повече от 12 000 изпълнители от цялата страна. Ще присъстват 790 колектива и 360 индивидуални участника.

Общото времетраене на основната програма е 101 часа, като изпълненията са на 7 сцени, разположени в местността „Войводенец” над Копривщица.

Копривщица става център на народното творчество
netinfo