/ Istock
Биомаркерите за дълъг COVID-19, налични при пациенти осем месеца след инфекцията, до голяма степен изчезват до 24 месеца. Това установи изследване сред голяма група пациенти, заразени с новия коронавирус при първата вълна в Австралия, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Изследването, проведено от специалисти от Института "Кърби" на Университета на Нов Южен Уелс и болница "Сейнт Винсънт" в Сидни, Австралия, дава оптимистична прогноза, че аномалиите, свързани с дългата инфекция от COVID-19, изчезват с течение на времето. Резултатите са публикувани в сп. "Нейчър Комюникейшънс".

Учените са проследили състоянието и изследванията на пациенти, заразени с COVID-19 при първата вълна на инфекцията в Австралия, и са ги сравнили с показателите на контролна група в продължение на две години. 

През януари 2022 г. изследователският екип от Института "Кърби" първи в света показва, че клиничните симптоми на продължителното заболяване съвпадат с биомаркери, показващи продължителен възпалителен процес на осмия месец след заразяване. Това е ясна биологична база за синдрома на дългия COVID-19.

"Почти година и половина по-късно с удовлетворение отбелязваме в групата на пациентите значителни подобрения в кръвните маркери. Повечето от пробите, които сме анализирали лабораторно, показват, че биомаркерите, показващи преди необичайна имунна функция, са се нормализирали", каза д-р Чансават Фецуфанх, водещ автор на изследването и старши лектор в Института "Кърби".

Проф. Антъни Келехер, директор на института, посочи, че тези резултати са наблюдавани при заразените с първия вариант на новия коронавирус и при пациенти с лека или умерена инфекция. Той посочи, че екипът ще продължи изследванията, за да се опита да установи защо при някои пациенти не настъпват подобрения и какво може да се направи, за да им се помогне.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Антоанета Маркова/БТА