Колко е мръсен въздухът, който дишаме
Колко е мръсен въздухът, който дишаме / БГНЕС, архив

В България всяка година от болести, вследствие на замърсен въздух, умират 18 145 души, каза Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести по време на форум "Колко е мръсен въздухът, който дишаме". Форумът е под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване.

Петкова представи проучване, извършено преди пет години в Стара Загора, Казанлък и Чирпан, според което най-високо ниво на замърсяване на въздуха с фини прахови частици има в Стара Загора през лятото. През есента замърсеността на въздуха достига най-високи нива в Казанлък и Чирпан.

Над 60% от българите дишат мръсен въздух

В затворени пространства се срещат над 900 вида вещества, като през 2000 година у нас 39 хиляди души са починали заради експозиция на вредни вещества и дим на работното място, допълни д-р Петкова.

Със 111 млн. лв., осигурени за тази година чрез оперативни програми, 29 общини ще могат да осъществят свои проекти за подобряване качеството на въздуха, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която участва във форума. По думите й отоплението с мокри дърва замърсява с 40 на сто повече въздуха в сравнение с отопление със сухи дърва. Министър Василева добави, че вече има и градове, в които няма превишаване на нивото на фини прахови частици във въздуха.

Дишаме два пъти по-мръсен въздух заради мъглите

Отоплителните инсталации, изгарянето на въглища и брикети, са сериозен замърсител на въздуха, но се предвижда пакет от мерки, в който ще бъде включено осигуряване на филтри за инсталациите, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя добави, че в момента се разработва нова програма за качеството на атмосферния въздух.

Трябва заедно да търсим и посочим решения, така че да не пречим на бизнеса. За всички е ясно, че замърсяването на околната среда е в резултат на индустриализацията и на интензивната икономика, каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й България е подписала Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата, приела е Закон за чистотата на атмосферния въздух и други нормативни документи и трябва да се посочат средствата и начините, по които проблемите да бъдат преодолени.

Източник: БТА