Коледен дух и подаръци зарадваха малки пациенти в София (СНИМКИ)
Коледен дух и подаръци зарадваха малки пациенти в София (СНИМКИ) / netinfo

И тази година много български деца няма да прекарат празниците у дома, а в болницата. В няколко лечебни заведения в страната обаче малките пациенти ще забравят за болестта благодарение на националната инициатива "Приказки без край", съобщава Нова телевизия.

Шестгодишната Виктория е редовен пациент на специализираната детска болница в София. Момиченцето има дефицит на хормона на растежа.

„Хипофизата й е по-малка и не отделя достатъчно количество хормон, по-дребничка е и костната система отговаря за по-малко дете всяка вечер се слага една инжекция в крачето, а тя е голям герой и ще порасне бързо", обяснява майката Лилия.

Коледен дух и подаръци зарадваха малки пациенти в София (СНИМКИ)
netinfo
Като всеки човек и малката героиня Вики не обича болници.

„Не ми харесва, защото ни боцкат", казва малката Вики.

Когато обаче дойдат на гости аниматори, които да развличат малките пациенти с приказки, музика и театър, атмосферата в болницата коренно се променя.

Вече три години аниматорите от националната инициатива "Приказки без край" се грижат за доброто настроение на болните деца.

Коледен дух и подаръци зарадваха малки пациенти в София (СНИМКИ)
netinfo
„Искам детето да се разнообрази и да има по-приятни емоции в тази обстановка, защото те много се потискат и не е тяхната среда. Не е детската площадка", обяснява аниматорът Божидара.

Макар да са с родителите си, малките пациенти се стресират в болницата.

„И присъствието на тези аниматори, които им четат, естествено повишава техния тонус и това играе огромна роля и за оздравителния процес", на мнение е проф. Тинчева.

Коледен дух и подаръци зарадваха малки пациенти в София (СНИМКИ)
netinfo
Близо 9000 деца са имали късмета да забравят за болестта с помощта на доброволците.

Организаторите на инициативата са оптимисти, че съвсем скоро ще намерят партньор в лицето на държавата и съвсем скоро ще влязат във все повече отделения в страната.

„В национална стратегия за 2020 този тип активности, грижата за емоционалното състояние са включени, така че сме щастливи, че срещаме подкрепа", казва Йорданка Димитрова, организатор на Националната инициатива „Приказки без край".

А за Вики и останалите деца, които се лекуват в специализираната детска болница Коледата подрани. И явно са слушали през изминалата година, защото всички те получиха подаръци.

Научете повече на www.facebook.com/prikazkiBezKray

Източник: Novanews.bg