Николина Ангелкова
Николина Ангелкова / БГНЕС, архив
Кратка биография
Николина Ангелкова е родена на 30 ноември 1979 г.

Тя е магистър по право от Университета за национално и световно стопанство, който е завършила през 2003 г. Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, по европейско право и по регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. Специализирала е и „Фирмено управление” в Института за следдипломна квалификация на УНСС.

От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство.
От 2005 г. до 2007 г. е стажант в ГД „Околна среда” на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.

В периода 2005-2010 г. е собственик на „Николова и партньори консулт”, последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България” ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД” (2009-2010 г.).

През 2010-2011 г. е ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация” към министъра на регионалното развитие и благоустройството.

През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси, връзки с международните институции, европейско териториално сътрудничество и стратегическо планиране на регионалното развитие.

След това е била съветник по европейско регионално сътрудничество на президента Росен Плевнелиев.

През 2014 година е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Георги Близнашки.

От ноември 2014 до януари 2017 година е министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов.

Ангелкова е избрана за депутат от ГЕРБ в 44-ото НС, след като оглавяваше листата на партията в София-област.