/ ПРОМЯНАТА
Четенето за удоволствие е най-важното условие за успеха на децата и за благосъстоянието на едно общество, смятат от Книговище - едни от финалистите на ПРОМЯНАТА. Ето какво казват те:

Каква е основната цел на вашата организация?


Основните цели на Фондация Гутенберг 3.0 са:

- да спомага за преодоляването на функционалната неграмотност сред съвременните млади хора
- да насърчава любознателността, интереса към изкуството и културата и информираността на българските граждани, и най-вече на децата и младежите
- да съдейства за създаването на подходяща обществена среда и управленски механизми за осигуряване на устойчиво културно развитие в страната

Какъв е начинът по който я постигате?

Създадохме платформата за насърчаване на детското четене и изграждане на функционалната, медийна и гражданска грамотност на най-младото поколение, Книговище.бг, както и детската онлайн медия Вижте.бг, която „превежда на детски език“ новините и дебатите, които вълнуват обществото ни. Изграждаме общност на учители, родители и деца които оценяват важността на четенето „за удоволствие“ и извън учебната програма като основа за изграждането на така необходимото в 21. век критическо мислене и умение за учене през целия живот. Стремим се непрекъснато да разширяваме тази общност.

Каква е вашата лична мотивация да адресирате този проблем?

В основата на проекта са три жени, майки на общо седем деца. През опита със собствените ни деца осъзнахме мащаба на проблема с функционалната неграмотност у нас, както и слабото разбиране на младежта у нас на проблемите и процесите в
съвременния свят. Да допринесем за решаването на тези проблеми естествено се превърна от лична мотивация в обществена кауза.

Книговище
Личен архив Книговище

Как първото ви участие в ПРОМЯНАТА катализира успеха ви досега?

Станахме част от ПРОМЯНАТА в самото начало на работата ни (благодарим за оказаното доверие!), когато все още Книговище.бг беше само идея, когато тепърва структурирахме работата си по осъществяването ѝ. Знанието, което ПРОМЯНАТА ни предложи в този ключов момент, както и общността от социални предприемачи, от която ПРОМЯНАТА ни направи част, беше ключово в този най-ранен етап на развитието на платформата. Без подкрепата, дискусиите, експертизата и медийното осветяване, което участието в ПРОМЯНАТА ни предложи, вероятно нямаше да развием толкова бързо проекта. Създадохме прототипа на платформата Книговище в етапа на гласуване за ПРОМЯНАТА, като спечелихме второто място в конкуренция с доста по-утвърдени организации. Това ни осигури „летящия старт“ и добави вяра в значимостта на каузата ни, което е толкова важно в пътя на социалния предприемач.

Кои са най-големите трудности, които сте срещали като социален предприемач?

Основната трудност виждаме в преодоляването на инерцията в образователната ни система. Да убедим учителите да използват Книговище.бг в работата си; да убедим родителите, че с Книговище децата четат повече и прекарват по-малко време онлайн; да убедим широката общественост, че съществуването на детска медия, която „превежда“ съвременния свят на език, достъпен за децата, е ценност. Благодарни сме, че още в началото открихме учители, родители, деца, поддръжници, които станаха наши спътници в промотирането на каузата на Книговище. Стараем се непрекъснато да разширяваме тази общност и така да преодоляваме инерцията.

Книговище
Личен архив Книговище

Как тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА ви помага да разширите социалния ефект от дейността си?

Всеки етап от развитието на проекти като тези, които участват в ПРОМЯНАТА, крие своите предизвикателства. Дискусиите в общността на социални предприемачи създава една защитена и същевременно стимулираща среда, в която да огледаш приоритетите на организацията, стратегиите за развитие, модусите на своята работа. В допълнение, експертизата, която ПРОМЯНАТА предлага на организациите в тазгодишното издание, е безценна.

Книговище
Личен архив Книговище

Как ще подобрите живота на децата в България, ако спечелите голямата награда на конкурса от 50 хиляди лева?

Средствата ще ни позволят да приобщим още хиляди български деца към четенето като любимо занимание в свободното време, като така ще допринесем за изграждането им като граждански активни личности, способни да се реализират успешно в глобалния свят на 21 век.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.