Кметовете на София и Ереван откриха паметника Хачкар
Кметовете на София и Ереван откриха паметника Хачкар / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Кметовете на София Бойко Борисов и на Ереван Ерванд Захарян откриха паметника "Хачкар", който се намира в градинката "Ереван" зад министерството на земеделието в столицата. Паметникът е дарение от арменската столица и е изработен в стила на традиционното арменско изкуство за гравиране на кръстове върху камък.

В словото си преди откриването на монумента посланикът на Армения у нас Сергей Манасарян подчерта, че в лицето на българите арменците винаги са имали един народ, който е подавал ръка в най-трудните моменти за арменската общност.

Кметът на Ереван посочи в словото си, че основите на българо-арменската дружба са още от национално-освободителното движение на българите. "Преди три години преименувахме улицата, която води към българското посолство в Ереван на "София" и това беше много добре прието от жителите на столицата ни", посочи Захарян. "Паметникът е олицетворението на дружбата между двата народа", каза още той. Монументът беше осветен от свещеници от Арменската църква в столицата.

Кметовете на двете столици подписаха споразумение за сътрудничество. След подписването му бяха разменени плакети с гербовете на двете столици, а кметът Борисов получи покана за посещение на Ереван за празника на града на 10 и 11 октомври. Тази година се навършват 2790 години от основаването на Ереван и сме подготвили много тържествена програма по случай годишнината, каза Захарян.