Казанлък се побратими с цяла Франция
Казанлък се побратими с цяла Франция / снимка: Алианс Франс, Община Казанлък - Станислава Балканска, архив

Новият министър-председател на Франция Жан-Марк Еро е човекът, подписал първият договор за побратимяване на Казанлък с френския град Сент Ерблен.

Това е станало през 1986 година по време на мандата на кмета на столетието на Казанлък покойният вече Станчо Коев и тогавашния кмет на френския град Жан-Марк Еро.

За важното събитие Жан-Марк Еро пристига в Казанлък с внушителна делегация.

Новият премиер на Франция е досегашен лидер на социалистите в Националното събрание и кмет на град Нант, в който също са гостували представители на местната власт на Казанлък. По традиция двата града редовно си обменят делегации за своите празници. По време на тазгодишния фестивал на розата в Казанлък, който започва от утре, също се очакват като гости представители на Сент Ерблен.

На 15 май 2012 г. току-що встъпилият в длъжност новоизбран президент на френската република Франсоа Оланд обяви новия министър-председател на страната - Жан-Марк Еро.

По този повод кметът на община Казанлък Галина Стоянова изпрати специално поздравление до новия министър-председател на Франция и стар приятел на Казанлък с пожелания за здраве, успехи във високо отговорната му работа и с увереност, че той ще продължи да насърчава традиционните приятелски връзки между двата града.