Канят Първанов и Саркози да открият пеещ монумент в Родопите
Канят Първанов и Саркози да открият пеещ монумент в Родопите / netinfo

5-метрова пееща скулптурна композиция, символизираща родопското гостоприемство, ще бъде издигната на разклона за Чудните мостове на пътя Пловдив – Смолян. Това съобщи кметът на село Забърдо Валентин Черпоков, инициатор на идеята и председател на сдружението, което ще събира пари за реализацията й. Авторите на идеята планират да поканят за откриването й през август българския президент Георги Първанов и френския му колега Никола Саркози, на когото Черпоков вече прати покана да посети дървеното колело на любовта в Забърдо заедно с Карла Бруни.

Композицията ще бъде с 3-метрови бронзови фигури на гайдар и родопчанка с пита и мед, застанали в рамката на отворена врата на родопска къща, обясни скулпторът Николай Савов. В монумента ще бъде вградена музикална уредба, от която 5 пъти в денонощието ще звучи химна “Бела съм, бела, юначе”. В числото 5 също има символика, но тя ще бъде разшифрована при откриването, което е планирано за 23 август, казаха от сдружението.

Кметът на Забордо подчерта, че композицията е насочена колкото към туристите, толкова и към родопчаните. Целта е да подскажем на хората, че от гостоприемството си могат да вадят пари, защото те трудно допускат такава мисъл, каза пред Дарик Черпоков.

Необходимите за композицията 160 000 лева ще бъдат набирани от дарители. От сдружението вече са разпратили писма до кметовете на всички родопски общини с молба общинските съвети да отделят малки суми за изграждането на монумента, каза строителният предприемач Димитър Язов, дарил 10 000 лева.

На 8 май за набиране на дарения в Пловдив ще бъде организирана благотворителна вечеря с родопски специалитети, на която ще бъдат поканени богати българи, сред които Васил Божков, Петя Славова, Георги Гергов, Ветко Арабаджиев, Борислав Дионисиев, Христо Ковачки. Имената на дарителите ще бъдат вградени заедно с техни послания в 3 капсули в монумента, които да се отворят след 50, 100 и 150 години.