Кампания за кръводаряване приканва младите хора
Кампания за кръводаряване приканва младите хора / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кампания за кръводаряване приканва младите хора
22698
Кампания за кръводаряване приканва младите хора
  • Кампания за кръводаряване приканва младите хора

Ежедневно болниците в София се нуждаят най-малко от 100-150 кръводарители. Това стана ясно след като се даде официалният старт на Националната кампания за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Тя се провежда за 13-та поредна година и преминава под мотото „Капка по капка - живот". Насочена е към младите хора в университетите и учениците, навършили 18 години.

14 университета, 6 колежа и 4 училища се очаква да се включат в кампанията за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Планира се да се проведат и около 60 акции. Д-р Валери Митрев, зам.-министър на здравеопазването, лично дари кръв и прикани всички, които са в състояние да дарят кръв да го направят. „Тя може да спаси човешки живот, когато разполагаме с нея и когато липсва неоправдано можем да загубим човешки живот при тежки състояния. При всички случаи това не е вредно, напротив, понякога кръводаряването има полезни ефекти", каза д-р Митрев.

Броят на кръводарителите в България се увеличава, но все пак това не достатъчно, за да се поемат всички нуждаещи се. Това сподели доц. Андреев директор на Националния център по трансфузионна хематология. „За 5-6 години ние увеличихме броя на кръводарителите с 10-12 000. Очакваме през 2009 г. да надвишим миналогодишния брой на кръводарявания с около 4000 дарители", каза той.

За изминалите 12 години са проведени 25 кампании за безвъзмездно даряване. Като резултат от тях кръв са дарили повече от 17 000 млади хора.