Калфин: Македония да вземе мерки за дипломатите си
Калфин: Македония да вземе мерки за дипломатите си / netinfo

Македонските власти трябва да покажат ясно, че е недопустимо служител в дипломатическо представителство зад граница да участва в политическия живот на страната. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в генералтошевското село Красен. Реакцията на българския дипломат номер едно е по повод информацията, че директорът на културния център на Македония в София членува в ръководството на ОМО Илинден.

Няма да толерирам непрофесионално поведение в МВнР, включително и с компромиси, правени в предишни години с хора, неотговарящи на изискванията, каза още Калфин.

По никакъв начин няма да позволя на г-н Филчев да не се държи така, както би следвало да се държи български дипломат и ръководител на мисия, категоричен бе министърът. Той подчерта, че българските дипломати трябва да знаят два чужди езика, да се спазва ред в кариерното им развитие и мандатите им зад граница.

До края на годината дипломатите ни в страната и в чужбина ще преминат изпитни тестове за проверка на езиковите способности, съобщи вицепремиерът.

Той откри в добруджанското село Красен възстановената „Филипова кръчма”, чийто посетители са били прототипи на много от Йовковите герои.