/ София филм фест
Какво да очакваме в 22-то издание на „София филм фест“
96392
Какво да очакваме в 22-то издание на „София филм фест“
  • Какво да очакваме в 22-то издание на „София филм фест“
172 пълнометражни и над 20 късометражни филма ще бъдат представени в 22-то издание на „София филм фест“. То се открива на 7 март с филма на Милко ЛазаровАга“. Фестивалът, заедно с традиционните прожекции в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март.

Сред гостите на „София филм фест“ ще е световноизвестният режисьор и президент на Европейската филмова академия Вим Вендерс, който ще представи последния си филм „Потапяне“, обяви директорът на фестивала Стефан Китанов: „Вим Вендерс идва с възстановената версия на „Криле на желанието“, която имаше премиера в Берлин преди три седмици, и ще изнесе мастърклас за процеса на възстановяване на „Криле на желанието“. Неслучайно сме сложили в програмата на фестивала първия дигитално възстановен български филм „Парчета любов“, с който искаме да обърнем внимание именно на тази тема“.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале

Въпреки трудната обстановка, в която се развива българското кино, то създава все повече добри филми, 22 от които ще бъдат показани на „София филм фест“, каза директорът на Националния филмов център Жана Караиванова: „Преживяхме огромната гордост да закрием Берлинале с българския филм „Ага“, който ще видите на откриването на фестивала и българската миноритарна копродукция „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие, която си тръгна със „Златна мечка“. Това нещо не се е случвало за българското кино от 29 години в рамките на Берлинале и всички ние, които сме изкушени от кино и работим в тази сфера можем само да се радваме и да се гордеем“.

Адина Пинтилие
Адина Пинтилие Guliver/Getty Images

ГАЛЕРИЯ: Триумфът на "Не ме докосвай" на Берлинале

Освен в зала 1 на НДК, прожекции ще има в още 15 столични киносалона, както и в Бургас, Пловдив и Варна. Билетите са на цени от 7 до 9 лв., а информация за филмите, кината и гостите може да се види на интернет страницата на „София филм фест“.