Какви са модните тенденции в озеленяването?
Какви са модните тенденции в озеленяването? / ThinkStock/Getty Images

И в озеленяването има модни тенденции - най-търсени са "лъжекипарисите" или източната туя, коментира началникът на горския разсадник "Сливенски минерални бани" Георги Янев. По думите му модата в декоративното озеленяване се различава коренно от търсенето отпреди двайсетина години.

Най-търсени в момента са "лъжекипарисите" или източна туя - златиста или сребриста форма, докато в миналото се е търсила обикновената туя, каза Янев. За изграждането на жив плет са подходящи японската дюля и пираканта,отбеляза той.

Как да привлечете късмет и богатство в дома и офиса

Сред предпочитаните видове храсти са и тези, които могат да бъдат подрязвани и оформяни по различен начин. Популярни са и магнолиите. В разсадника отглеждат и рядко срещан вид на вечнозелена магнолия, допълни Янев.

Разсадникът на Сливенските минерални бани е на територия от 83 декара и е собственост на Държавното горско стопанство - Сливен. Декоративните растения са само малка част от видовете. Там се отглеждат предимно фиданки, с които се извършва залесяване на територията на Регионалната дирекция по горите. За всички семена, добити от гората, се издават сертификати в съответствие с европейските изисквания.