Какви пластични операции се правят най-често в България?
Какви пластични операции се правят най-често в България? / Thinkstock/Getty Images
Какви пластични операции се правят най-често в България?
89033
Какви пластични операции се правят най-често в България?
Какви пластични операции се правят най-често в България?
  • Какви пластични операции се правят най-често в България?
  • Какви пластични операции се правят най-често в България?

Естетическите интервенции, които се търсят най-често при пластичните хирурзи у нас, са за увеличаване на бюста.

Това разказа пред Дарик един от най-добрите пластични хирурзи доц. Роман Романски, ръководител на Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия в столичната Александровска болница.

Медикът изтъкна, че когато говорим за пластична хирургия, частта от тялото с най-големи изисквания се явява носът.

Пластичен хирург: Трябва да оперираме само хора с реални представи

"По принцип пациентите, които са обект на естетическа хирургия, откриват някакъв вид недостатък по себе си, който биха искали да коригират. И действително, една част от тях са с по-завишени изисквания, но мисля че това е повсеместно, не е типично само за България. Ключово в случая - при консултация, при приемане на естетична корекция при пациентите, е да разберат естеството на възможностите на естетичната хирургия за една оптимална корекция. Но трябва да осъзнаят също така, че хирургията оставя някакви следи, има някакви белези, има рискове от усложнения и единствено след диалог, под формата на консултация, която завършва с подписване на едно информирано съгласие за специфичната операция, която се извършва, само тогава в нашата клиника се пристъпва към оперативна намеса", обясни той.

5 знаменитости с ужасяващи пластични операции

"Неслучайно казваме, че работим с най-големия орган в човешкото тяло - кожата. Когато говорим за определени части на тялото, действително операциите в областта на лицето са най-рискови, защото там всичко е видимо. И действително, най-големи проблеми и с най-големи изисквания са пациенти, които искат естетическа корекция в областта на носа. И е редно да се пристъпва към хирургическа намеса в случаи, когато пациентът по никакъв начин не може да възприеме вида на носа си, има явна деформация и тогава крайният резултат е взаимна удовлетвореност на лекар и пациент, което е изключително важно в нашата хирургия", добави Романски.