Как определи руският посланик термина съжителство
Как определи руският посланик термина съжителство / БГНЕС, архив

"Ако трябва да съм по-сдържан в оценката си, бих казал, че взаимоотношенията между България и Русия са удовлетворителни. Независимо от известния спад във взаимната търговия - до 3,5 милиарда евро през миналата година, Русия остава сред водещите търговски партньори на България. По отношение на износа тя е на първо място, по стокообмен - на трето. Също така е и водещ енергиен партньор с доставките на нефт, газ, ядрено гориво".

Това коментира посланикът на Руската федерация Юрий Исаков пред националното радио.

Първанов съзря в "съжителството" план на Анкара за намеса у нас

"Винаги сме се отнасяли отрицателно към всякакви опити за изопачаване на историята, особено когато това се прави в угода на някакви моментни политически интереси", коментира Исаков и определи подобни опити като „обидни дори по отношение на паметта на десетките хиляди хора, дали живота си за това историята да бъде такава, каквато е".

"Приказките за „съжителство" и „присъствие", подобни странни евфемизми, ме карат да изпитвам не само недоумение, но и неудобство. Трудно е да опиша дипломатично това чувство, но когато става дума за 5 века чуждо иго, когато знаем за толкова много трагични събития от онзи период, използването на подобни думи ми се струва най-малкото некоректно", добави той.