Как да се справим със стреса
Как да се справим със стреса / снимка: Thinkstock/Getty Images

Американски учени установиха, че дребни любезни жестове, като да отвориш на някого вратата или да му помогнеш с носенето на пазарските торби, са отличен начин за справяне със стреса, съобщи в. "Дейли мейл".

Подобни жестове се отразяват положително на настроението и това помага за справяне с натрупаното през деня напрежение. Колкото повече подобни малки добрини направи човек, толкова по-добре ще се чувства.

10 вредни навика, за които ще си плащате след 10 години

"След напрегнат ден обикновено настроението и психичното състояние се влошават. Резултатите ни обаче показват, че ако направим нещо съвсем дребно за някого, например да му държим вратата отворена, за да мине, няма да се чувстваме толкова зле. Когато помагаме на другите, помагаме на себе си", казва д-р Емили Ансел от университета Йейл.

Учените са работили със 77 доброволци на възраст от 18 до 44 години. Те е трябвало да записват две седмици стресиращи събития от деня, как са се чувствали и дали са помагали на някого.

Стресът вреди на секса, прави ни и по-грозни

Учените са проверили и как се чувстват хората, на които им е помагано. 50 процента от тях изказвали благодарността си и на свой ред се сещали да помогнат на някого.

"Празниците може да са много стресиращи. Затова, сещайте се да питате близките си дали имат нужда от помощ и да държите вратата на асансьора на съседите. Може да се почувствате по-добре", съветва д-р Ансел.

Източник: БТА