Кабаиванска: Светът вече не е на културата, минаваме към друга епоха
Кабаиванска: Светът вече не е на културата, минаваме към друга епоха / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Операта сега не е важно явление в културния живот, защото времената се промениха. Времената са други и това е моята битка - да върна една от най-важните стойности на културата. Това каза Райна Кабаиванска по време на представянето на операта "Бохеми", чиято премиера ще бъде на 9 декември на сцената на Софийската опера и балет.

"Преди всичко аз се боря за традицията на италианската стара вокална школа, в която аз съм една от малкото представители. Свързана съм с две страни - с България, в която съм родена, и с Италия, която ме осинови и ме направи певица. Аз съм един жив мост между двете страни и това е голямо задължение", призна още световноизвестната българска оперна певица, цитирана от БГНЕС. Тя разказа, че в Италия е трудно на младите оперни таланти да се реализират на сцената. Вече светът не е на операта, не е на културата, ние минаваме към една друга епоха. Но аз твърдо вярвам във връщане на старите ценности, преди всичко на старите културни стойности и за това моята битка е да запазим традицията на оперното изкуство в целия свят. В Италия останаха 13 големи театри, които преди всичко разчитат на големите имена в операта, така че доверието им към младите е много ограничено и аз се боря да дам възможност на младите таланти да вървят напред и да растат. В Италия е родена операта, а днес в театрите се виждат предимно хора с бели коси, но младите, които искат да пеят, са много подготвени и са невероятно целенасочени хора, сподели Кабаиванска. Аз казвам на младите, че ако са добри, ще имат бъдеще и затова настоявам в музикалното изпълнение да са абсолютно точни и прецизни, призна още тя. Кабаиванска е категорична, че не може да има по-подходяща опера за младите изпълнители от "Бохеми".

Кабаиванска Светът вече не е на културата минаваме към друга епоха
netinfo

Кабаиванска Светът вече не е на културата минаваме към друга епоха
netinfo

Поставянето на спектаклите на операта "Бохеми" от Джакомо Пучини на сцената на Софийската опера и балет през 2010 г. и на Театро комунале "Лучано Павароти" в Модена, Италия, през 2011 г. е резултат от проекта "Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена", който се реализира под егидата на Нов български университет. Спектаклите са с два състава в главните роли - италиански и български студенти на Райна Кабаиванска - Доротея Доротеева, Мария Агреста, Силвия Тенева, Вера Гиргинова, Кристина Баджо, Мария Радоева, Кирил Шарбанов, Марко Фрузони, Веселин Михайлов, Даниел Стефанов, Матео Ферара, Костадин Мечков.

За премиерата в София от Италия пристигна и директорът на операта в Модена Алдо Сезило, който ще дирижира спектакъла. Режисьор е Вера Петрова, а автор на постановката - Бойко Богданов. Проектът се продуцира от Нов български университет, съвместно със Софийската национална опера и Театро комунале в Модена. Събитието е под патронажа на Негово Превъзходителство Стефано Бенацо, Посланик на Република Италия в България. Младите изпълнители, които участват в операта, са получили стипендии за обучение от фонд "Райна Кабаиванска" на НБУ, специално осигурени от фондация "Америка за България". Единствените спектакли на този етап в България на "Бохеми" ще бъдат на 9, 10 и 14 декември от 19 часа и на 12 декември от 16 часа.

Кабаиванска Светът вече не е на културата минаваме към друга епоха
netinfo

Кабаиванска Светът вече не е на културата минаваме към друга епоха
netinfo