Йежи Бузек с послание за Международния ден на жените
Йежи Бузек с послание за Международния ден на жените / cнимкa: Sofia Photo Agency

Международният ден на жените е създаден, за да празнуваме тези, които имат най-голямо влияние в нашия живот. Жените са мнозинство в този свят. 8-ми март означава не само подаряване на цветя, но също и обсъждане на равни права и равни възможности. С тези думи председателят на Европейския парламент Йежи Бузек насочи вниманието си към Международния ден на жената 8 март, съобщиха от пресофиса на ЕП в София.

„Комисията по правата на жените е сред важните органи в този парламент. В една Европа, която бързо остарява, жените трябва да имат равен достъп до работни места и да бъдат професионално активни във всички сектори на икономиката. Трябва да бъде възможно всички жени да осъществяват своите професионални амбиции и едновременно с това да се грижат за семейства. Нуждаем се от повече и по-качествени услуги за отглеждане на децата. Нуждаем се и от еднакво заплащане и еднакво третиране", категоричен е председателят на Европарламента.

„Насилието срещу жените е все още нещо твърде обичайно в Европа. В края на миналата година, Европейският парламент прие резолюция за премахване на насилието срещу жени. То е нарушение на основните човешки права. Общество, което позволява да съществува насилие е брутално, това не е обществото, в което желаем да живеем. Дългият път започва с малки крачки. Нека днес направим първите стъпки като развием плана за действия за предотвратяване на насилието срещу жени", заключава още Бузек в поздрава си.