Източногерманците си спомнят с добро за ГДР
Източногерманците си спомнят с добро за ГДР / снимка: BGNES

Двама на всеки трима източногерманци са запазили добри спомени от бившата ГДР (Германската демократична република), но малцина искат отново да живеят в нея. Това показват резултатите от допитване, публикувани в седмичника "Супер Илу".

Общо 64 процента имат по-скоро положителни спомени от живота в изчезналата ГДР, докато спомените на 17 процента са по-скоро негативни, пише седмичникът, позовавайки се на анкетата на Института за пазарни изследвания в Лайпциг.

От анкетираните 71 процента обаче не искат отново да живеят при социалистически режим, а 18 процента са на обратното мнение. При голямата безработица – 16 процента или двойно по-висока отколкото в западната част на страната - и намаляващо младо население, което се преселва на запад, немалко източногерманци изпитват носталгия по вече несъществуващата си република, погълната на 3 октомври 1990 година от федерална Германия.

В немския език дори се появи дума - "осталгия" - от Ост (Изток) и носталгия, за да изрази това чувство сред по-възрастните източногерманци.