Изпратихме Вили Цанков
Изпратихме Вили Цанков / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Стотици изпратиха един от най-добрите ни режисьори Вили Цанков. Поклонението пред него беше в Народния театър „Иван Вазов”. Цанков почина в събота на 83 годишна възраст.

Президентът Георги Първанов беше сред първите, които се поклониха пред ковчега. Съболезнователни писма до близките бяха изпратили председателят на Народното събрание Георги Пирински и премиерът Сергей Станишев.

Пред журналисти Георги Първанов призна, че се лъскае от мисълта, че през последните години е бил близък с Вили Цанков. „Той беше един човек много земен и в същото време много извисен”, каза държавният глава.

Министърът на културата Стефан Данаилов определи Вили Цанков като човек, който винаги е респектирал. „Той непрекъснато кроеше някакви творчески планове”, спомни си Данаилов. Министърът разказа как, докато е бил в болница, на Цанков му се наложило да подпише някакъв документ. Когато му го подали той станал и казал: „Искам да дам прав моя последен подпис”. Стефан Данаилов цитира и едни от последните думи на режисьора: „Не ме е страх от смъртта”, казвал Цанков. „Страшно е само като си видя очите, защото виждам уплах в тях”.

Един от любимите актьори на Вили Цанков Коста Цонев, просълзен, призна само, че в момента в душата му има огромна празнота.