Изложба на шапки в Габрово
Изложба на шапки в Габрово / снимкa: www.sxc.hu

Шапката на известната актриса Грета Габро ще бъде показана днес в изложба в Регионалния исторически музей в Габрово. Тя е част от експозицията, наречена “От забрадката и калпака до съвременната шапка”.

 

В изложбата ще бъдат показани над 80 шапки, които се съхраняват в осем институции в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново. Сред тях са Националният музей на образованието, Домът на хумора и сатирата, Историческият музей в Севлиево, Етъра и Боженци. Техните колекции дават възможност да се видят различните видове шапки като цветова гама, материи и модели в областта.

 

Габрово представя шапката за периода от 40- те години на 19 век, Севлиево от края на 19-ти и началото на 20-ти век, а Дряново и Трявна от 20-те до-те години на 20-ти век. Сред по интересните експонати са банатски костюм с шапка, както и лятната униформа на Недко Христов Спиридонов, носена 1897 година.

 

Шапката на актрисата Грета Гарбо попада в Габрово, след като тя я подарява на своята помощничка в домакинството Мария Ноева преди Втората световна война.