Изграждат академично градче за младите учени от БАН
Изграждат академично градче за младите учени от БАН / netinfo
Академично градче с 250 апартамента за младите учени от Българската академия на науките ще бъде изградено с подкрепата на правителството, съобщи министър-председателят Сергей Станишев. Той и просветният министър Даниел Вълчев посетиха един от институтите на БАН.

Премиерът Станишев уточни, че в академичното градче освен блокове ще бъде построена и детска градина: „Обсъдихме също така и една инициатива, свързана с българските академици – да получават възнаграждения доживотно, колкото един български народен представител”.

Строежът на блоковете за младите учени и техните семейства ще започне до края на годината, уточни просветният министър Даниел Вълчев: „Общо по наши предварителни изчисления правилно би било да е поне с 250 апартамента. Мисля, че на първо време в порядъка на около 15 милиона лева ще струва първият етап. Ще говорим с Общината още тези дни, мисля, че бързичко ще се развият нещата. Става дума за три или четири блока”. Построените апартаменти никога няма да подлежат на продажба, а наемите ще са разумни, обеща още Даниел Вълчев.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов коментира намерението академиците да получават доживотно по една депутатска заплата: „По закон максимум трябва да имаме 80 академици, на щат са около 50 и няколко. Сумата няма да надвиши 2 милиона лева”.