Издръжката на студент у нас 10 пъти по-малка от средната в ЕС
Издръжката на студент у нас 10 пъти по-малка от средната в ЕС / netinfo

Един от основните проблеми на висшето образование у нас е моделът на финансиране на висшите учебни заведения, които са изцяло зависими от държавата. Издръжката на един студент в България е 10 пъти по-малка от средната за ЕС и 25 пъти по-малка от тази в САЩ. Това каза днес при посещението си в Плевен министърът на образованието Даниел Вълчев.

Като втори основен проблем на висшето образование министър Вълчев изтъкна застаряването и недостатъчната мотивация на академичния състав. Той посочи, че у нас има около 1 000 асистенти над 60 годишна възраст и почти не се среща доцент под 35 години и професор под 45 години.

На трето място Даниел Вълчев постави проблема с пръснатата и неефективна външна и вътрешна структура на висшето образование. По този повод той поздрави ръководството на плевенския Медицински университет за закриването на двата колежа за медицински сестри в Плевен и Велико Търново.

Министърът обеща запазване на всички места за обучение на медицински сестри в централата на университета и дори възможност за увеличаване на приема. Той обясни, че българските дипломи ще бъдат признати в Европа, но това не означава разрешение за практикуване на дадена професия, ако тя е регулирана, тоест медик, юрист, инженер, архитект и други.

Други новини от Плевен