Изчерпахме ресурсите на Земята и за 2013-а
Изчерпахме ресурсите на Земята и за 2013-а / снимка: Gulliver/Getty Images

От днес човечеството започва да живее на вересия, пише в. „Фигаро”. Това означава, че планетата е изчерпала всичките си природни богатства, които може да произведе за една година.

Така че до 31 декември хората ще живеят на кредит, черпейки от наличните запаси, посочва неправителствената организация „Глоубал футпринт нетуърк” (Global Footprint Network), която има филиали в Европа и Япония.

Заради това, че само за осем месеца хората са изчерпали богатствата, които планетата им дава за цяла година, днешният ден е наречен Ден на изчерпването или Ден на надхвърлянето на екологичния бюджет.

От неправителствената организация предупреждават, че този ден с всяка година се пада все по-рано. През 80-те години на миналия век например Денят на прехвърляне на лимита се случваше през ноември. През първото десетилетие на 21 век - през септември. През 2012 г. той беше на 23 август, отбелязва vesti.bg.

Сега планетата ни има 7,1 милиарда жители, а през 2050 г. те ще бъдат 9,6 милиарда, което означава, че лимитът ще бъде изчерпван все по-рано през календарната година, предупреждава неправителствената организация.

Днес реално ни е необходима още половин планета като Земята, за да бъдат покрити напълно нуждите на земляните за една година, посочва и Световният фонд за дивата природа.