Избраха жена за президент на Харвардския университет
Избраха жена за президент на Харвардския университет / снимка: БГНЕС
Жена бе избрана за първи път за президент на най-старото и смятано за най-престижно висше учебно заведение в Съединените щати – Харвардският университет, предадоха световните агенции.

Прочутата историчка Дрю Гилпин Фост – специалист по въпросите на Гражданската война и американския Юг, бе единственият останал кандидат. Фост е била декан на Харвардския институт за авангардни изследвания "Радклиф".

59-годишната Фост ще стане официално 28-ят президент на основаното през 1636 г. висше учебно заведение на 1 юли. Тогава „Харвард” ще стане четвъртият представител на клуба на осемте най-елитни американски университета, който е бил оглавяван от жена.

Фост ще смени на поста Лоурънс Съмърс, който бе принуден да подаде оставка през юни миналата година заради разгорелия се около него скандал. Повод за това стана изказването му, че заради вродените си особености мъжете постигат по-големи успехи в науката и в интелектуалната дейност. Според Съмърс това е причината да има толкова малко жени на високи академични постове.